Vožnja u jesen

Jesen može biti lijepa, ali može biti i neugodna. Kiša, magla, loša vidljivost, rosa, ulje na cesti, traktori i još mnogo karakteristika vožnje u jesen, a na koje trebamo obratiti pozornost i biti oprezni.

Mokra cesta

Kod kiše su opasne prve kapi kiše i lokve. Poseban oprez vozači bi trebali imati kod prvih kišnih kapi. S njima se povezuju čestice prašine, peludi, kapljice ulja i druge čestice s površine asfalta te nastaje skliski film. Nakon nekog vremena s nastavkom kiše cesta se ispere, no ako nastanu lokve, treba pripaziti na akvaplaning ili hidroplaning.
To je klizanje, glisiranje automobila preko vode kada ripne na gumama nisu dovoljne da se istisne voda između gume i asfalta. Kako se i u zakonu kaže, brzinu kretanja trebamo prilagoditi uvjetima na cesti.

I rosa u jutarnjim satima, kao i u proljeće, može biti opasna jer pomiješana s uljem i ostacima guma na cesti predstavlja potencijalno klizalište. Preporuka je držati razmak veći nego inače kako bi se klizeći mogli zaustaviti ili pokušati izbjeći nesreću.

Zamagljenost

Sustavi klime ili ventilacije, filtri kabine i slično su bitni za jesenskih ili proljetnih dana kada se zbog razlike temperatura u kabini i izvan automobila stakla zamagljuju. Stakla se često magle i za vrijeme kiše. Vlaga se iz relativno toplog zraka u dodiru s relativno hladnim staklom kondenzira. Tako nastaje orošenje, odnosno zamagljivanje.

Za brzo isušivanje vlage s vjetrobrana, tj. odmagljivanje pomažu odškrinuti prozor ili klima-uređaj sa strujanjem usmjerenim na staklo. Ako se odmagljuju stakla, obavezno koristiti klima-uređaj, najbolje niti prehladnim niti prevrućim zrakom.

Nađete li se u tunelu i ne želite da vam ispušni plinovi ulaze u kabinu, onda koristite cirkulaciju zraka unutar vozila. Ljeti je to u redu, ali u jesen će se stakla sigurno zamagliti pa budite oprezni.

Traktori i drugi radni strojevi

Oprezno se vozite iza traktora i drugih radnih strojeva

S jesenskim danima na cesti se nalaze i traktori koji s njiva izlaze s blatom. Potrebno je usporiti na najnižu moguću brzinu, ukoliko primjetite blato na cesti. Da se ne bi blato zalijepilo na gume i utjecalo negativno na sigurnost, dobro ga je zaobići.

Vozite li se iza traktora, budite oprezni u procjeni početka pretjecanja. Vozači traktora moglu iznenaditi naglim skretanjem ulijevo, bez uključenog pokazivača – ponekad žmigavci niti ne rade, žarulja je neispravna ili je električna instalacija neispravna. Pretječite traktor i druga vozila poput kombajna, samo kada s lijeve strane ne postoji neko potencijalno skretanje.

Biciklisti i pješaci

Zbog slabe vidljivosti, neosvijetljene ceste i zaslijepljujućeg svjetla iz suprotnog smjera onemogućeno je sigurno upravljanje vozilom. Najbolje je pokušati fokusirati oči samo na svoju voznu traku, usporiti pri svakom dolasku vozila iz suprotnog smjera te se previše ne približavati rubu kolnika.

Životinje

U noćnim satima životinje izlaze tražiti hranu. Osim u slučaju da se pojave baš pred vozilom, najbolje ih je ne pokušavati izbjegavati jer se može izgubiti kontrola nad vozilom i završiti na drugom (suprotnom) kolniku ili pak u kanalu.