Povodom Dana državnosti razgovarali smo s kapetanom RK Izviđač Central osiguranje

Povijest imena RK Izviđač

Omladinski rukometni klub je osnovan je 1956.godine u Ljubuškom, koji je 1963.promijenio ime u RK Izviđač. Ime je dobio po tome što su svi članovi kluba tada bili i članovi sekcije izviđača u općini.

Klub s najboljom školom rukometa

Osmerostruko osvajanje titule prvaka BiH, trostruka povjeda Kupa BiH, nisu samo uspjesi kluba i Central osiguranja, nego i cijele Bosne i Hercegovine.  Zanimljiva činjenica je podatak da je 2020.godine u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske bilo četrnaest rukometaša koji su igrali u istoimenom klubu, što potvrđuje da je klub s najboljom školom rukometa na ovim prostorima.

Ambasador Central osiguranja

Osim ponosnih titula, RK Izviđač je ambasador grada Ljubuškog, Bosne i Hercegovine, mladosti koju odgaja u zdrave sportaše, ali i ambasador Društva Central osiguranje na koje smo ponosni.

Povodom Dana državnosti, danas smo intervjuirali kapetana momčadi RK Izviđač Central osiguranje:

Možete li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Milan Vukšić, imam 22 godine i igrač sam RK Izviđač Central osiguranje.

Kako izgleda jedan radni dan momčadi?

Radni dan se razlikuje ovisno o sezoni i fazi priprema. Najčešće su to dva treninga koji obuhvaćaju ne samo fizičke treninge, nego i psihičke pripreme i analizu protivnika. U pauzama odmaramo kako bi bolje odradili treninge.

Kako se nosite s porazima, s obzirom da nisu česti?

Ne volimo gubiti i to ću iskreno reći, ali nekada i pad zna biti uspjeh. Učimo na vlastitim greškama i to nas čini jačim i boljim na sljedećim utakmicama.

Kakav je osjećaj biti kapetan ovako uspješnog kluba?

Velika je čast biti kapetan ovako uspješne momčadi i tima kojim vlada entuzijam, želja za pobjedom i dokazivanjem. Dana mi je velika uloga i odgovornost, ali se nadam da ću je opravdati.

Koliko je važna Vaša uloga za motivaciju momčadi?

Na meni je velika odgovornost, ali svaku utakmicu osobno doživljavam i živim za zajednički uspjeh i mislim da to moji suigrači osjete i pokazuju na utakmicama, a rezultati to i dokazuju.

Što Vas najviše motivira?

Uzor i motivaciju uz trenera i svoje suigrače vidim i u bivšim igračima RK Izviđač koji su ostvarili zavidne rukometne karijere u inozemstvu i pokazali nam put kojim trebamo ići, a to su predanost, rad i motivacija, a na nama je da taj put slijedimo.

Tko Vam je sportski uzor?

Ivano Balić, bez dvojbe.

Gdje se vidite za 5 godina?

U rukometu sigurno, a dat ću sve od sebe da to bude jedan od visokorangiranih rukometnih klubova u inozemstvu.

Koliko treninzi i putovanja zahtjevaju odricanja?

Za svaki uspjeh je potrebno odricanje i žrtva, ali je to put koji smo svjesno odabrali i ne pada nam teško.

Dopušta li vam trener da izlazite u noćne klubove, s obzirom da šteti ritmu kvalitetnog treniranja?

Mlada smo ekipa pa je i normalno da izlazimo u klubove, ali u kontroliranoj mjeri kako bi mogli ostati koncentrirani na naše ciljeve. Imamo odličnog trenera koji sve razumije, pa i našu mladost.

Da vam je ovo zadnji dan u klubu, što bi rekli svojim kolegama?

Poželio bih im svu sreću u sportu, a prijateljstvo i kontakte zadržao za cijeli život. Srećom, danas je to puno lakše putem društvenih mreža.

Zašto je sport važan i što biste poručili mladim sportašima?

Sport pridonosi psihofizičkom zdravlju, uči nas zdravim životnim navikama i borbenosti kroz život. Kroz sport možete dosta putovati, upoznati različite kulture i steći poznanstva za cijeli život. Životno iskustvo koje bih svakom preporučio.

Što za vas znači sponzorstvo Central osiguranja?

Central osiguranje je vodeće osiguravajuće društvo u BiH koje je poznato i po financijskoj podršci mladima u sportu. Puno nam je lakše trenirati i igrati kada znamo da iza nas stoji uspješna i društveno odgovorna kompanija kao Central osiguranje.