Pokrenimo se! Znate li da je danas Međunarodni dan tjelesne aktivnosti?

Svjetska zdravstvena organizacija je 2003. godine pokrenula inicijativu da se 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day). Odnosi se na provođenje tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta bez obzira na sadržaj, mjesto i vrijeme izvođenja. Osnovni cilj je podizanje svijesti javnosti o važnosti i koristima redovite tjelesne aktivnosti pri očuvanju i unaprjeđenju zdravlja.

Tjelesna neaktivnost uz nepravilnu prehranu predstavlja sve veći problem današnjice i rizik za razvoj prekomjerne tjelesne mase i debljine koje su značajan rizik za razvoj danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Redovita tjelesna aktivnost kod djece i mladih iznimno je važna za njihov rast i razvoj, a usvojena navika redovite tjelesne aktivnosti ostaje i u odrasloj dobi. Takav način života značajan je i u borbi protiv depresije, koja postaje sve veći zdravstveni problem današnjice, te u rehabilitaciji niza bolesti i pri osiguranju neovisnosti u starijoj dobi.

Donosimo nekoliko preporuka dobrih za približavanje zdravoj verziji sebe.

Hidratizirati se

Voda čini više od polovice sadržaja našeg tijela, a pomaže u razgradnji masnoća te pospješuje različite radnje tijela, uključujući one srca i mozga. Dovoljno razloga da svaki dan unesemo preporučene količine vode.

Uključiti tjelesnu aktivnost

Da biste postigli svoju idealnu težinu, morate redovito vježbati. Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg trebate uvesti tjelesnu aktivnost u svoju rutinu. Osim što pomaže u sagorijevanju kalorija i dobivanju mišića, hodanje, istezanje, ples itd. mogu osloboditi stres i potaknuti endorfine. Endorfini su popularno poznati kao hormoni sreće i podižu raspoloženje i um. Dugoročne zdravstvene prednosti redovitog vježbanja su beskrajne. Dokazano je da je svima potrebno sudjelovati u bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti, po svojoj želji, barem 30 minuta svaki dan.

Povećati unos proteina

Često je fizički teško održavati rutinu vježbanja, posebno kada je potrebno uskladiti posao, dom i društveni život. Jedan od razloga za nedostatak energije ili volje može biti posljedica manjka proteina u prehrani. Unos proteina smanjuje hormone gladi. Proteini poboljšavaju i metabolizam. Visok metabolizam znači da tijelo brže sagorijeva kalorije, što trenutno čini mršavljenje lakšim i bržim. Postoji ogroman izbor izvora proteina koji mogu odgovarati vašim prehrambenim preferencijama.

Naučiti reći ne

Trik koji koriste fizički zdravi ljudi je reći ne! Veliki dio zdrave i trajne promjene u životnom stilu je dati prednost svom zdravlju nad privremenim željama.

Cheat days are okay

Kada isprobamo novu iskušanu dijetu, često se očekuje da potpuno izbacimo brzu hranu, šećer i drugu nezdravu hranu iz svoje prehrane. Zapravo, kao što je gore spomenuto, potiče se reći ne hrani koja ne pokreće vaše tijelo kako treba. Međutim, da biste vodili sretan i zdrav život, važno je ne samo držati pod kontrolom tjelesno zdravlje nego i zadovoljiti um. Povremeno pojesti pizzu ili popiti vino s prijateljima je u redu.

Reći da voću i povrću

Važno je shvatiti da je voće s visokim udjelom šećera još uvijek neusporedivo bolja alternativa od prerađenih zašećerenim zalogaja i deserata. Nadalje, voće je izvrstan izvor vlakana, hranjivih tvari i minerala. Povremeno možete dodati i voće po izboru u bocu vode i staviti u hladnjak preko noći. Ova voda za detoksikaciju djeluje kao izvrsna zamjena za slatke osvježavajuće napitke poput limunade i bezalkoholnih pića. Nadalje, ovo je izvrstan način da potaknete i usadite naviku veće potrošnje vode.

Konačno, snažno potičemo unošenje promjene zdravog načina života u svoj život za razliku od nerealnih dijeta. Ovog Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti recimo ne nezdravoj i nepouzdanoj prehrani i recimo da dugom životu pravilne prehrane i redovitog vježbanja!