Najbolje ski destinacije

Sredina prvog mjeseca, pokriveni planinski vrhovi i temperature ispod nule znače samo jedno: Sezona skijanja je počela! Ukoliko ste ljubitelj spuštanja niz bijele staze, uskusne hrane, kuhanog vina, a nakon dugog dana relaksiranja u unutarnjim toplim bazenima, donosimo najbolje ski destinacije kako bi vam olakšali izbor gdje provesti zimski odmor. Za one koji su tek početnici i žele zimsko putovanje bez briga dobro je pročitati Vodič za skijaše početnike.

Austrija – Nassfeld

Najpoznata skijaška destinacija državljana BiH, ali i susjednih zemalja. Uređene skijaške staze po najvišim standardima, snježna bajkovita idila i izvan staza s pogledam na snježnim pahuljama okićene borove, kao da su još blagdani. Najduže osvjetljena staza je dodatna prednost za one koji vole noćno skijanje. Postoje i staze za freeride, snowboard te skijaško trčanje. Za ljubitelje izlazaka, tu su i moderni klubovi kao i svratišta s alpskim domaćim specijalitetima, čime Nassfeld spada u najbolje zimske destinacije za odmor.

Italija – Kronplatz

Najbolje skijalište u Južnom Tirolu s uređenih 40 staza dugih 114 kilometara, pravi je izbor za obitelj i rekreacijsko skijanje. Uz raskošnu ponudu jela i wellness sadržaj, aktivan odmor i avantura dodatni su benefiti zbog čega je i za sportaše atraktivna lokacija. Za Kronplatz su karakteristične dobro organizirane i duze staze, od kojih je najduža 7 kilometara.

Slovenia – Rogla

Slovensko skijalište smješteno na Zreškom Pahorju, udaljeno od Ljubljane 120 km, osim za ljubitelje skijanja, posebno i je po biciklizmu, trčanju, šetnji i wellnesu. Pristup stazama je olakšan jer se do vrha planine može doći autom ili autobusom, gdje su smješteni hoteli. U podnožju planine, udaljene samo 17h km, nalazi se poznato lječilište Terme Zreče, koje je ujedno i wellnes centar, zbog čega je Rogla proglašena najboljim slovenskim resortom u tom području.

Švicarska – St.Moritz

Malo mjesto u Švicarkoj u kantonu Graubünden na granici s Italijom, središte je regije Engadin koja se sastoji od nekoliko skijališta (Furtschellas, Corvatsch, Corviglia, Marguns i Diavolleza). Regija obuhvaća više od 345 km skijaških staza, tri vrha viša od 3.000 m, 56 gondola i ostalih žičara, s najdužom noćnom stazom u Švicarskoj te najvišim vrhom u ovom dijelu Alpi na koji stiže gondola (Corvatsch 3.303 m). Skijališta su odvojena pa se na njih ne može doći skijama, jedino autom ili autobusom. Uz savršeno organizirane staze i splet žičara koje vode na neočekivano atraktivna mjesta na stazama, dva puta su bili domaćin Zimskih olimpijskih igara (1928. i 1948.) te ih s razlogom smatraju krema švicarske, europske i svjetske skijaške scene.

Jahorina – Bosna i Hercegovina

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. atribut je koji je obilježio Jahorinu odakle je i dobila naziv Olimpijski centar Jahorina. Najpoznatija bosanskohercegovačka destinacija s 45 kilometara alpskih i 10 kilometara nordijskih staza uređenih za skijaše i snowbordere kako za početnike tako i za profesionalce s tri vertikalna transporta tipa šestosjed, jednom kabinskom gondolom, tri ski lifta, od toga jedan tipa sidro za dvije osobe, jednim dvosjedom i dva ski vrtića za najmlađe, koji na raspolaganju imaju lift tipa pokretna traka, tjubing stazu i mnogobrojni drugi sadržaj predviđen za djecu. Od 2019. otvorena je i nanovija ski staza „Novak Đoković“ u čast poznatom tenisaču na čiji se vrh dolazi gondolom nazvanom po poznatom redatelju Emiru Kusturici koja je namijenjena za skijaše početnike ili rekreativce. Osim skijaškog programa, Jahorina je poznata i po nastupima poznatih regionalnih glazbenika i mjesto dobrog provoda do sitnih sati.

Kako bi vaše zimsko putovanje u inozemstvo prošlo bez brige, kreirali smo Online putno zdravstveno osiguranje kojim su pokriveni troškovi liječenja u slučaju tjelesne povrede ili razbolijevanja. Za putovanje automobilom dobro je imati Asistenciju na putu u slučaju kvara ili nezgode. Putujte sigurno uz ASA Central osiguranje!