Kako spriječiti mučninu u vožnji?

Čekali ste to ljeto, da se odmorite, resetirate, otputujete. Čekali ste da spremite kofere, sjednete u auto i put avantura. Sreća traje dok se ne sjetite da vi ili netko od članova obitelji ima problema s mučninom. Mučna zna biti ta mučnina. Postoje savjeti, kojih se možemo pridržavati, a da umanjimo mučninu. Ispod smo pobrojali neke.

Savjetni da mučnina ne bude suputnik

1. Izbjegavanje masne i začinjene hrane, obilnih obroka i alkohola prije putovanja.

2. Usmjeravanje pogleda u jednu točku ili zažmirite. Potrebno je se umiriti i što manje pomjerati glavu kao i otvoriti malo prozor da svježi zrak stalno ulazi.

3. Žvakaće gume mogu umanjiti mučninu, kao i slani krekeri,

4. Korištenje medicinskog ugljena se pokazalo kao efektna stvar. Ugljen se može konzumirati u granulama ili tabletama, te nema nuspojava, pa je siguran i za djecu.

5. Topli napitci, odnosno čajevi smirujuće djeluju na želudac, pa samim time vrlo uspješno ublažuju simptome mučnine. Čaj koji se najviše koristi upravo u te svrhe je kamilica, koja opušta mišiće želuca, a poželjno je i popiti blagi čaj od đumbira.

6. Preporučljivo je kapnuti četiri do pet kapi eteričnog ulja na maramicu te to udahnuti par puta prije putovanja. Najučinkovitija ulja za uklanjanje mučnine su ulje đumbira, zelene mandarine, paprene metvice, lavande, tečajevca, prema prekorukama aromaterapeuta.

7. Rastapanje kockice šećera u ustima, na koju ste prethodno kapnuli kap eteričnog ulja paprene metvice, je također jedan od načina smanjenja mučnina. Paprena metvica će svojim ljekovitim svojstvima riješiti želučane tegobe, a šećer će ublažiti njen okus.

Kao posljenja mogućnost, ostaju medikamenti i narukvice, ali se svakako preporučuje savjetovanje s ljekarom ili pedijatrom oko konzumiranja.

Spremite kofere, pridržavajte se bar nekih od uputa za smanjivanje mučnine, svih uputa zaštite od korone i svakako pogledajte naše opcije putnog zdravstvenog osiguranja. Neki od savjeta gdje se možete uputiti imaju na našem blogu.

Sretan put bez muke!