Jeste li osigurani od auto nezgode?

Cijena života i zdravlja se ne može izračunati. Svjesni smo toga, ali i prečestih prometnih nesreća, gdje se baš život i zdravlje ugroze prvi. U takvim situacijama, osim psihičkih i tjelesnih ozljeda, često budemo oštećeni i financijski. Novčana pomoć, uslijed prometnih nesreća, može ublažiti same posljedice. Novčana naknada je korisna i neophodna kako bi se pokrili određeni troškovi i pružila financijska pomoć.

Vrlo je važno je biti upoznat sa svakim oblikom osiguranja, osiguranim osobama i rizicima. Nije dovoljno imati samo jedno osiguranje da bi se pokrili svi mogući nastupajući rizici u prometu. Za vozače i vlasnike vozila ja važno da znaju da obavezno osiguranje od auto odgovornosti koje zaključe prilikom registracije vozila ne pokriva štetu koje njihovo vozilo pretrpi ili štetu koja podrazumeva narušavanje njihovog zdravlja i života.

Šta je osiguranje od auto nezgode?

Osiguranje vozača i putnika od posljedica nezgode u motornim vozilima je dobrovoljno osiguranje koje se može ugovoriti uz policu obaveznog osiguranja i uz policu kasko osiguranja. Podrazumjeva osiguranje vozača i putnika koji se nalaze u vozilu, od posljedica nezgode koja se ne mogu spriječiti.

Jednostavno rečeno, osiguranje od auto nezgode je je osiguranje vozača i putnika od rizika smrti i trajnog invaliditeta kao posljedica nesretnog slučaja koji može nastati za vrijeme vožnje.

Zašto je važno zaključiti policu auto nezgode?

Obaveznim osiguranjem od auto odgovornosti vozač se osigurava za slučaj da nanese štetu trećem licu. Osiguravajuće društvo trećem licu nadoknađuje pričinjenu štetu. Međutim, obaveznim osiguranjem od auto odgovornosti vozač i putnici u vozilu nisu osigurani ukoliko im se dogodi povreda u vozilu sa težim ishodom.

Uz vrlo mala godišnja izdvajanja, pored standardnog osiguranja vozila i drugih sudionika u prometu, na ovaj način se osiguravaju i vozači i putnici u vozilu od posljedica prometne nezgode.

Naknada se isplaćuje vozaču, putnicima i korisnicima osiguranja. U slučaju smrtnog ishoda vozača ili putnika u vozilu osiguravajuće društvo nadoknađuje štetu nasljednicima.

Preporuka je ili na polici autoodgovornosti ili na polici kasko osiguranja zaključiti osiguranje od auto nezgode.