Je li kasko dobra ideja?

U današnje nesigurno vrijeme, svako novije vozilo ima kasko. Nezgoda se lako dogodi, a popravci novijih vozila iziskuju velike financijske troškove. Ugovaranje kasko osiguranja je svakako pametna odluka. Kasko osiguranje je vrsta dobrovoljnog osiguranja, za razliku od obveznog auto osiguranja koje služi tomu da osigurate svoju odgovornost prema trećim osobama.

U slučaju prometne nezgode u kojoj ste krivi, obvezno auto osiguranje pokriva vam štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata.

Što je to kasko osiguranje?

Predmet osiguranja mogu biti sve vrste motornih, priključnih, tračnih vozila, radnih strojeva, kao i od strane proizvođača tvornički ugrađena oprema za pojedinu marku, tip i model vozila te audio uređaji.

Moguće je ugovoriti potpuno i djelomično kasko osiguranje. Potpuno kasko osiguranje se može ugovoriti s rizikom krađe i bez rizika krađe. Pod potpunim kasko osiguranjem podrazumijevaju se svi rizici koji mogu prouzročiti oštećenje, uništenje ili nestanak predmeta osiguranja.

Djelomičnim kasko osiguranjem osigurani su samo posebno navedeni rizici, a koji su grupirani po pojedinim kombinacijama.

Zašto je dobro imati kasko?

Ako se dogodi nesreća, a u kojoj se dokaže vaša krivica, popravak vozila može koštati daleko više od police osiguranja kaska. Štete mogu biti velike i totalne. Ako se dogodi nesreća gdje je krivac netko drugi, može se dogoditi da osiguranje krivca ne bi pokrilo cjelokupni iznos štete. Ukoliko je netko drugi kriv, mogu proći mjeseci dok uspijete naplatiti štetu, a koja vam treba za popravak vozila. S kasko osiguranjem, bez obaveze na krivicu imate brzo isplaćenu štetu. Ako dodatno ugovorite i zaštitu od rizika krađe, imati ćete i miran san. Nažalost, krađe su česta pojava i preko noći se može dogoditi da ostanete bez velike financijske vrijednosti, a koju još možda isplaćujete kreditom i slično.

Savjeti prilikom ugovaranja kaska

Dobro se upoznajte sa svim uvjetima i detaljima police osiguranja. Prije potpisivanja pročitajte uvjete i prodajnog predstavnika upitajte sve nejasnoće da objasni. Kada potpišete policu osiguranja, morate znati što ste dogovorili i u kojim slučajevima. Naši prodajni predstavnici su tu za sve detaljne informacije.

Naplata štete je vrlo jednostavna stvar. Imate mogućnost da sami birate širinu pokrića, odnosno vrste rizika od kojih osiguravate svoje vozilo. Vaša polica pokriti će sve štete koje pišu u uvjetima. Ako određeni slučajevi nisu pokriveni uvjetima kao štete ili su eksplicitno isključeni zbog nekih razloga nemate osnovu da vam ih osiguravajuće kuće isplate.

Cijene, uvjeti i naplata štete se razlikuje od jedne do druge osiguravajuće kuće. Prilikom biranja komu ćete ukazati povjerenje.  Central ima reputaciju osiguranja koje brzo i efikasno vrši isplate šteta.

Izbjegavajte kupovati osiguranja van specijaliziranih agencija, osiguravajućih kuća ili njihovih agenata te vanjskih suradnika. Oni su ipak specijalisti, dok se banke primarno bave drugim poslom.

Štetu na kasku možete riješiti na dva načina – tako što će se servis i vaša osiguravajuća kuća dogovoriti i popraviti vam automobil bez da imate ikakve veze s novcem koji je za to potreban ili što ćete se vi nagoditi s osiguravajućom kućom i uzeti novac.

Plaćanje

Policu možete platiti za nekog člana obitelji, a možete i biti ugovaratelj, ako se osjećate posebno darežljivo, pa nekomu pokloniti godinu dana kasko osiguranja. Svakako je preporuka iskoristiti mogućnosti plaćanja u ratama, mjesečno, kvartalno, polugodišnje.