Zajedno možemo više!

Zbog sve većeg broja oboljelih od raka i smrtnosti kao posljedice, Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 04.02. u cilju podizanja svijesti o oboljelima, prevenciji te liječenju. U svijetu godišnje umre do 10 milijuna ljudi čime rak nažalost zauzima drugo mjesto po uzroku smrtnosti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, maligne neoplazme pluća, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre najčešći su tipovi kod muškaraca, dok su maligne neoplazme dojke, bronha i pluća, grlića i tijela maternice i štitnjače najčešći kod žena.

Između 30% i 50% smrti od malignih neoplazmi  moglo bi se spriječiti promjenom načina življenja, prehranom i preventivnim zdravstvenim pregledima. Zbog gužvi i uputnica vrlo često odgađamo preglede, ali uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje to možemo zaobići te odgovorno brinuti o vlastitom zdravlju.

Preporuke za prevenciju osim redovnih pregleda su:

  • Hraniti se zdravo,
  • Izbjegavati alhohol i cigarete,
  • Vježbati i kretati se,
  • Štititi se od UV zračenja.

Zadnje, ali ne manje važno je da otvoreno trebamo pričati o bolesti u cilju podizanja svijesti, misliti pozitivno jer mislima možemo utjecati na način življenja te biti podrška jedni drugima u svakoj situaciji. Jer zajedno možemo više!