9 novogodišnjih odluka za uspješniji poslovni život

Na početku svake godine donosimo odluke kojih se planiramo pridržavati. Većinom se radi o odlukama koje se odnose na privatni život. Što je s karijerom? Što je s poslovnim životom? Previše života provedemo na poslu, da bi taj dio tako zanemarili, odnosno zanemarili odluke koje nam mogu pomoći u karijeri.

Ako želite uljepšati i osnažiti i tu stranu života, donosimo par odluka koje možete odabrati, ali još važnije, držati ih se u 2022. godini. Odlučite se za ove novogodišnje odluke i svoju 2022. godinu učinite produktivnom.

1. Usvojite zdrave životne navike

Svi već znamo da su posljedice su sjedećeg načina života loše, pa čak da mogu biti i smrtonosne. Predugo sjedenje u danu može povećati rizike bolesti srca, dijabetesa i raka. Da ne bi bili dio ružnijih statistika, donesite odmah odluku o većem kretanju. Kratke pauze na poslu iskoristite da ustanete od stola i prohodate do printera, vode, toaleta…, a kada niste na poslu obavezno uključite neki oblik tjelovježbe tri puta tjedno.

2. Počnite pripremati svoju hranu

Hrana je naše gorivo, tako da se isplati hraniti se zdravo, a da bi ostali fokusirani i napunjeni energijom. Najbolji način je uključivanje pripreme hrane kod kuće u novogodišnju odluku. Ne postoji kvalitetniji ručak od onog pripremljenog kući. Ukoliko ne pripremimo hranu za posao, gotovo uvijek se odlučimo za nezdrave namirnice: pite, kifle, brzu hranu… Odluka o pripremi hrane kod kuće vodi brigu o vašem zdravlju, ali i o novčaniku. Povećava i produktivnost, jer ne trošimo vrijeme na razmišljanje i donošenje odluke što naručiti

3. Naučite novu vještinu

Kao što je važno održavati tijelo, tako je važno održavati i um. Izaberite jednu vrijednu vještinu, a koju možete primijeniti u poslu i potrudite se da ju usvojite na početku godine. Nove vještine olakšavaju put do napretka.

4. Pročitajte knjigu iz vaše profesije

Postoje knjige i članci iz gotovo svakog područja i svake teme, koju možete zamisliti. Postoje knjige koje nam mogu povećati produktivnost, olakšati da se razvijemo kao profesionalci i razumijemo svaku temu i problem s kojim se susretnemo. To može biti i knjiga o nekoj novoj vještini, tako da, ako se odlučite za takvu, jednim potezom rješavate dvije novogodišnje odluke.

5. Pronađite sebi prikladan blog

Čitanje knjiga je važno, pa ako se ne možete učlaniti u neki klub, onda sebi odredite koliko knjiga planirate pročitati u godini. Držite se toga broja.

Postoji tako puno blogova s kvalitetnim temama, a koji su vezani za vaš posao na dnevnoj bazi. Praćenje i čitanje takvog jednog omogućuje da imate informacije na dohvat ruke o problemima s kojim ćete se susresti na poslu.

6. Povećajte svoju poslovnu mrežu

Ukoliko nemate, svakako napravite LinkedIn profil, a koji ćete pratiti, osvježavati i kontrolirati. Čak i ako ne tražite novi posao, praćenje postignuća u životu na taj način, olakšava nam ostati u fokusu, a i motivira za dalje napredovanje. Umrežavanje i povezivanje s drugim poslovnim ljudima iz naše branše ili iz drugih branši, će nam pomoći da budemo u korak s vremenom.

7. Pronađite mentora

One stvari koje ne pišu u knjigama se uče od mentora. Pronađite osobu u svojoj okolini koja je zrelija i iskusnija od vas i trudite se naučiti što više od njih. Neke od informacija o poslu, radnim navikama su neprocjenjive i jedini način da ih usvojite je praćenje mentora.

8. Očistite sve – računar, stol, ladice, mailbox

Očistite računar, stol, ladice, mailbox,  sve. Za novu godinu pronađite sustav sortiranja koji će biti funkcionalan, lagan i pristupačan. Riješite se svega što je nepotrebno, što vas usporava, zadržava i sl.

9. Obratite pažnju na balans između poslovnog i privatnog života

Usklađivanje privatnog i profesionalnog života ima mnogo benefita za mentalno zdravlje. Miješnje privatnog i poslovnog ima negativne posljedice i za pojedinca, ali i za poduzeće u kojem radi.