7 savjeta za sigurniju vožnju

Dolaskom jeseni i kiše uvjeti na putu postaju sve nesigurniji. Da bi bili dobar sudionik u prometu koji brine o vlastitoj, ali i o sigurnosti svih sudionika u prometu, važno je biti jako oprezan. U nastavku vam donosimo 7 savjeta za sigurnu vožnju.

1. Provjerite kvalitetu guma

Kvalitetne gume su preduvjet za sigurnu vožnju po kišnom vremenu, ali i po svim ostalim uvjetima. Iako možda ne izgledaju kao veoma važan dio automobila, gume itekako ne bi trebalo podcjenjivati. Motor automobila, kočnice i svi ostali mehanizmi jesu važni, no gume su jedine 4 točke gdje je automobil u doticaju sa cestom. Upravo zbog toga nikako ih ne biste trebali shvaćati olako, jer upravo one su glavna stvar koja će vam pomoći da vožnja bude kontroliranja i da se klizanje umanji.

2. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti

Kod kiše su opasne prve kapi kiše i lokve. Poseban oprez vozači bi trebali imati kod prvih kišnih kapi. S njima se povezuju čestice prašine, peludi, kapljice ulja i druge čestice s površine asfalta te nastaje skliski film. Nakon nekog vremena s nastavkom kiše cesta se ispere, no ako nastanu lokve, treba pripaziti na akvaplaning ili hidroplaning.
To je klizanje, glisiranje automobila preko vode kada ripne na gumama nisu dovoljne da se istisne voda između gume i asfalta. Kako se i u zakonu kaže, brzinu kretanja trebamo prilagoditi uvjetima na cesti.

3. Držite dozvoljen razmak

Najčešća, a vjerojatno i najopasnija, greška u vožnji je premali razmak u odnosu na vozilo ispred. Vožnja uz razmak od svega nekoliko centimetara s namjerom da se lakše krene u pretjecanje ili da se vozača ispred sebe ubrza iznimno je opasna. Već mali stisak kočnice može dovesti do sudara. Držanje premalog razmaka najčešća je pojava u gradskoj vožnji pa često dovodi do lančanog sudara.

Nedovoljno iskustvo i nepoznavanje zakona fizike mogu dovesti do toga da vozač u vozilu iza nije ni svjestan potencijalne opasnosti. Rizik raste povećanjem brzine te u uvjetima kada je kolnik sklizav zbog kiše ili snijega.

Čak i vozači s odličnim refleksima teško će izbjeći sudar ukoliko razmak u odnosu na vozilo ispred sebe ne prilagode brzini i uvjetima na cesti.

4. Provjerite svjetla

Prije vožnje provjerite rade li vam kratka i duga svjetla, žmigavci te zadnja i stop svjetla. Svjetla za maglu uključite odmah kada je vidljivost manja od 50 metara. Također za vrijeme vožnje pazite da vam se vodena para ne kondenzira u unutrašnjosti vozila. Koristite kombinaciju grijanja i ventilacije.

5. Izbjegavajte naglo kočenje

Na kiši, a posebno u prvim trenucima kada kiša padne i pomiješa se s nečistoćama, uljem i drugim otpacima, cesta je najopasnija. Pri vožnji u takvim uvjetima potrebno je izbjegavati svako naglo kočenje. Umjesto pritiskanja papučice kočnice, kad je to moguće, dobro je kočiti motorom, prebacivanjem u niži stupanj prijenosa.

6. Obuća je važna

Ako ste s mokrom ili blatnjavom obućom sjeli za volan, postoji određena vjerojatnost da vam u tom slučaju u vožnji noga sklizne s papučice gasa, kočnice ili kvačila. Bilo kakva pogreška vozača na mokroj cesti plaća se znatno skuplje nego na suhoj i ima daleko teže posljedice. Zbog toga ne zaboravite prije nego upalite automobil obrisati i osušiti cipele u kojima vozite.

7. Ponašanje u prometu

Nemojte slijediti preblizu velike autobuse ili kamione. I automobili s manjim, a kamoli autobusi i kamioni s mnogo većim gumama stvaraju “sprej” kojim prskaju vaše vjetrobransko staklo i smanjuju vam vidljivost. Budite oprezni kada ih pretječete. Pokušajte voziti po tragu automobila koji vozi ispred vas. Također, nemojte voziti ako ste umorni i zaustavite se svakih 2 do 3 sata vožnje. Vožnja po kiši zahtjeva od vozača veću koncentraciju i češće pauze.